Premieră în Minecraft: un jucător a creat un hard disk funcțional
Ce poți face cu Minecraft? Poți să te joci sau poți crea unele lucruri foarte interesante. Ultimul exemplu de creativitate este crearea unui hard disk chiar în joc. Și, da, funcționează!
Utilizatorul Imgur smellystring a reușit să creeze în interiorul Minecraft un hard disk funcțional. Creația sa are doar 1KB, ceea ce înseamnă că este de 1.000 de ori mai mic decât 1MB, dar funcționează și mecanismul a fost demonstrat. Totuși, cum funcționează? El a explicat procesul pas cu pas.
Un gif în care se vede cum informația este „stocată“ pe hard disk în Minecraft.
Semnalul este reprezentat de acele blocuri roșii, care pot trece prin blocul de piatră, dar nu și prin sticlă. Pe computerele pe care le folosim, fie că e vorba de PC-uri și servere, fie că e vorba de smartphone-uri și ceasuri inteligente, informația este stocată prin combinații de 0 și 1, adică în sistem binar.
Descoperă și: Niște utilizatori foarte pasionați au recreat întreg filmul Star Wars, în Minecraft
În mecanismul lui smellystring, sunt blocuri transparente pentru 0 și blocuri opace pentru 1. Astfel, informația este „scrisă“ și în hard disk-ul din Minecraft. El a dus conceptul mai departe și a creat o infrastructură mai mare, în care pistoalele stochează datele. Creația sa are o „viteză“ de citire de 1 byte (sau 8 biți) la un moment dat.
„Aici este locul în care scriu informațiile. La citire se verifică dacă blocurile sunt opace sau transparente, obținând astfel informațiile care au fost stocate“, descrie acesta procesul. El a creat și o cameră din care poate trimite instrucțiuni către hard disk, cum ar fi să citească datele de la o anumită poziție. De asemenea, există indicator și pentru aceste stări, când este gata de folosire și când e ocupat cu o operațiune, și butoane prin care le poate activa.
Minecraft este un joc scris în Java, dezvoltat inițial de către creatorul Markus Alexej Persson și acum de către compania sa Mojang. Jocul este axat pe creativitate și construcție, permițând jucătorilor să creeze orice, folosind cuburi texturate. Există trei moduri de joc: Creative, Survival și Adventure (Hardcore). Modul Creative este axat exclusiv pe creativitate și construcție, jucătorul având materii nelimitate, în timp ce în Survival jucătorii trebuie să obțină resursele ei înșiși.Gameplay-ul este inspirat de Dwarf Fortress, Dungeon Keeper și Infiniminer. Modul Adventure este același ca Survival, dar dificultatea este pe Hard, de acolo și numele de „Hardcore“. Pe 12 ianuarie 2011 a ajuns la un milion ce copii vândute, asta la o lună după ce a ajuns în versiune beta pe piață.